Pohlatäidisega jõulutäht ehk magus jõulusai

Taigen
2 dl piima
1 pk kuivpärmi
1 tl kardemoni
1 tl soola
2 munakollast
1 dl suhkrut
100 g võid
500g nisujahu

Täidis
pohlamoosi või punasesõstra moosi
kaneeli

Sega kuivpärm koos kolmandiku jahukogusega toasooja piima sisse ja sega taigen ühtlaseks. Lase soojas kohas kerkida 20-30 min.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, kardemon ning ülejäänud jahu. Pidevalt sõtkudes lisa juurde toasoe või. Kui taigen tundub liialt tihke olevat, lisa juude väheke sooja vett. Sõtku taigen ühtlaseks (hea abimees on mikser taignaotsikutega). Kata rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima. 
Kerkinud taigen lõika neljaks võrdseks tükiks. Rulli iga tükk ümmarguseks  ~26 cm läbimõõduga kettaks (selleks, et taigen laua külge kinni ei jääks pane lauale, kas jahu või küpsetuspaber, mille peal on hea rullida). 
Aseta esimene ketas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määri sinna moosi  ja raputa kaneeli. Sinna peale tõsta teine taignakiht ja määri sellele jälle moosi. Korda sama veel kolmanda taignakihiga ja tõsta siis pealmiseks kihiks neljas taignaketas. Kasuta ümarat koogivormi šabloonina ja lõika taignakihtide küljed ühtlaseks ümmarguseks. Vajuta ülemisele kihile keskossa väikese klaasiga ümar jäljend ja lõika taigna sisse 12 võrdset sisselõiget kuni keskosa jäljendini nii, et moodustuks 12 "kroonlehte". Keera igale taignast moodustatud kroonlehele keerd peale (keera nii, et keerud oleksid vastastiku üks üte pidi ja teine teist pidi keerd). Säti vastastiku keerdudega kroonlehed kahe kaupa kokku. Kokku peaks nii moodustuma kuus suuremat kroonlehte. Lase  taignal soojas kohas veel kerkida (~30 min).  Määri jõulusai munakollasega  ning küpseta ~180-200 C  kraadi juures, võimalusel kasutades pöördõhku 20-25 min.

Allikas: Oma Maitse, dets 2017 lk 42

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Õuna-kirsi pirukad